2017-04-12 10:00:16• hírek • Agerpres.ro

Megbüntették az Aranyos folyót beszennyező bányavállalatot

100.000 lejes bírságot szabott ki a környezetvédelmi őrség a Cupru Min vállalatra azt követően, hogy múlt héten zagy ömlött a bányavállalat tározójából az Aranyos folyóba. 

A büntetést a környezetvédelmi engedélyben előírtak be nem tartása és a bányászati hulladékot kezelő berendezések nem megfelelő felügyelete miatt rótták ki - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek a Fehér Megyei Környezetvédelmi Őrség vezetője, Dorin Zdrânc.

Műszaki meghibásodás nyomán hozzávetőlegesen 6.000 köbméternyi zagy folyt hétfő este az abrudbányai Cupru Min Sesely-völgyi ülepítőjéből az Aranyos folyóba.

Olimpia Negru vízügyi államtitkár csütörtökön úgy nyilatkozott, nem szennyeződött vegyi anyagokkal a folyó, és nem állt fenn annak a veszélye sem, hogy a szennyeződés elérje az országhatárt.

"A jelenlegi információink, a laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján nem merült fel a vegyi anyagokkal való szennyeződés veszélye. Ideiglenesen zavaros volt a folyó vize, de a Maros Vízügyi Igazgatóság szakemberei nagyobb hozamra állították a lefolyást a mihoieşti-i gyűjtőtóból, hogy oldódjék az Aranyos vize és ne terjedjen a szennyeződés. Nem merült fel a határon átlépő szennyezés problémája sem" - magyarázta akkor az államtitkár.

Csütörtökön a víz- és erdőgazdálkodási minisztérium, a vízgazdálkodási igazgatóság képviselőiből és egyetemi kutatókból álló vegyes bizottság vizsgálta a zagyszennyezés körülményeit. A szakemberek megállapították, hogy nem szennyeződött kémiai anyagokkal az Aranyos folyó vize, csupán zavaros lett, a halállomány sem pusztult el, és a Marosba sem ömlött zaggyal szennyezett víz.

A Sesely-völgyi ülepítő az abrudbányai rézbánya legjelentősebb még működő, ugyanakkor az ország legnagyobb zagytározója. 130 hektáron terül el és több millió tonna szürke iszapot tartalmaz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: